DORDRECHT – Ieder jaar ontvangen honderden mensen een Koninklijke Onderscheiding tijdens de lintjesregen. Velen zijn verrast door dit gebaar. Zo ook Bram Zijderveld (57). Hij werd vrijdag naar de Grote Kerk ‘gelokt’, waar zijn vrouw, kinderen, familie en beste vrienden hem stonden op te wachten met een net pak voor hem. Want in een ambulance-outfit kun je natuurlijk geen lintje in ontvangst nemen. Het werd, hoe kan het ook anders,  een bijzonder emotioneel moment. (Foto’s: Thymen Stolk)

Bram dankt de onderscheiding aan het vele werk dat hij verricht. Niet alleen als ambulancechauffeur, maar juist voor de activiteiten buiten zijn werktijd. Het geven van reanimatielessen en AED-instructies, zijn betrokkenheid bij het Rode Kruis-afdeling Dordrecht, waar hij onder meer EHBO-lessen geeft en mee gaat met de Henri Dunant. “Bram is een halve dokter zeggen sommigen”, vertelt zijn trotse vrouw Sally die haar man ‘opgaf’ voor een lintje. Dat wilde ze al heel lang doen, maar ze ondernam vorig jaar actie. Ze vroeg toestemming aan de ambulancedienst, vulde formulieren in en liet anderen ook mooie, oprechte dingen over haar man opschrijven. Het pakket werd opgestuurd naar de burgemeester en in december volgde het verlossende telefoontje: Bram krijgt een onderscheiding. Welke dat was, bleef voor iedereen tot het laatste moment geheim.

Lintje voor bezige bij2 Lintje voor bezige bij3

Positief mens

Met de ambulancedienst werd een plan gesmeed om Bram in het ongewisse bij de Grote Kerk te krijgen. Zo was vrijdag eigenlijk zijn vrije dag, maar was hij het laatste redmiddel om een ambulance bezet te krijgen. Vervolgens werd hij naar een onwelwording bij de kerk gestuurd en volgde de ontknoping van een geheim waar zijn vrouw Sally al maanden mee rondloopt. “Ik gun het hem zo. Hij heeft zoveel plezier in alle dingen die hij doet. Ik sta helemaal achter hem. Bram is een vrolijk, positief mens. Hij helpt iedereen en staat voor iedereen klaar. Een bezige bij.”

Lintje voor bezige bij5 Lintje voor bezige bij4

Pensioen

Op 30 september rijdt Bram zijn laatste dienst, een avonddienst, en gaat hij met pensioen. De onderscheiding valt samen met een bijzonder jaar. Na 33 jaar is hij ambulancechauffeur af. Uiteraard zit een bezige bij niet stil en blijft hij ‘zijn’ instructies geven en  is hij reeds als chauffeur aangenomen voor één dag in de week op de dokterspost. Betrokken blijft hij als EHBO-instructeur/vrijwilliger ook bij grote evenementen als de Kerstmarkt en Dordt in Stoom. Op Koningsdag stond hij ook paraat. “Bram heeft ook heel veel met Jubal. Toen hij jonger was stond jij met vlaggen. Nu gaat hij mee op reis als medische begeleider. Hij heeft overigens ook nog 35 jaar Zwarte Piet gespeeld”, besluit Sally.