“Stuurman aan wal”

Geduld is een schone zaak. De wijsheid van dat gezegde is helaas niet bij iedereen in de Drechtsteden doorgedrongen, getuige publicaties en politieke reacties naar aanleiding van de ‘gifaffaire Dupont’. Voor wie het gemist heeft: (ex-)werknemers en (ex-)omwonenden van het bedrijf lopen mogelijk gezondheidsrisico’s, omdat het bedrijf tientallen jaren perfluoroctaanzuur (PFOA) gebruikte bij de productie van teflon. Dat telfon is vooral bekend van de anti-aanbaklaag in pannen.

In Amerika claimen 3500 mensen, rondom een zelfde fabriek, schade. Hun gezondheid zou zijn aangetast door het spul, dat onder meer kanker, hoge bloeddruk en hogere cholesterolwaarden zou kunnen veroorzaken. Logisch, dat je je dan afvraagt of dit wellicht óók in Dordt aan de hand is. Of was. Want PFOA wordt hier sinds 2012 niet meer gebruikt. Een paar wijze Kamerleden stelden er in september vragen over en inmiddels onderzoekt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de zaak. Half maart komt er hopelijk duidelijkheid.

Vervelend dat een onderzoek zo lang duurt, maar afgezet tegen de tientallen jaren dat dit probleem kennelijk al speelt, kan ik die paar weken geduld wel opbrengen. In de tussentijd ben ik overigens al enigszins gerustgesteld door de GGD. Die zeiden namelijk dat in hun gegevens niks te zien is, dat duidt op hogere aantallen mensen met bovengenoemde ziekteverschijnselen. Dupont (tegenwoordig is het Chemours) roept ook wel wat, maar om die nou te geloven op hun blauwe ogen…

Bagatelliseer ik het probleem? Nee, want als omwonende (hemelsbreed twee kilometer van de fabriek) zou ook ik ‘besmet’ kunnen zijn. Het spul is via lucht en (grond)water her en der verspreid en lost niet zomaar op. Best zorgelijk. Maar het herhalen en uitvergroten van oude informatie, zoals afgelopen week gebeurde in het papegaaiencircuit van de media, lost niets op. Het wakkert slechts onrust aan. Tot overmaat van ramp deden ook politici nog een duit in dat zakje.

In Dordt, Sliedrecht en Papendrecht hebben ze plots vragen, waarop nu heel snel antwoord moet komen. Maar van wie? Dat roepen de opportunisten er niet bij. Mijn maag wordt altijd een beetje draaierig van dit soort figuren. Als er nog geen onrust was, dan is die er nu zeker. Natuurlijk moet de onderste steen boven komen. Ik kijk dus al uit naar dat RIVM-rapport. Of dat alle antwoorden oplevert, zien we dan wel weer. In de tussentijd kunt u lijden onder wat u vreest, of rustig afwachten.

Kronkelaar.