DORDRECHT – Het schilderij ‘Porte Dordrecht (de Groothoofdspoort)’ uit 1887 van de Amerikaans-Franse schilder Frank Myers Boggs (1855-1926) is nu in het Dordrechts Museum te zien. Het werk werd in 2013 op een veiling in Chicago gekocht en is gerestaureerd en van een nieuwe lijst voorzien. Het is een verrassende aanwinst voor het Dordrechts Museum die mooi aansluit bij de Dordtse stadsgezichten van Jongkind en Boudin. Maar ook bij de huidige tentoonstelling ‘Nieuwe gezichten op Dordrecht’.

 

Conservator Sander Paarlberg is erg enthousiast over het werk van Boggs: “De Groothoofdspoort behoort tot de top drie van meest geschilderde plekken van de stad”, vertelt hij. “Maar toch duikt er zo nu en dan een onverwacht origineel stadsgezicht op, zoals dit schilderij van Boggs uit 1887. Hij schilderde de poort zoals je hem nooit ziet: vanaf de stadskant en van heel dichtbij. Het is bijna een snapshot, met het stadswapen van Dordrecht prominent in beeld en daaronder een doorkijkje.”

 

Stoomschip

Frank Boggs was in New York opgeleid tot etser, maar vertrok in 1876 naar Parijs en werd schilder. Door zijn vriendschap met de schilder Jongkind werd zijn werk losser en gedurfder. In 1883 kwam hij voor het eerst naar Dordrecht. “Ongetwijfeld kwam Boggs met de boot aan bij het Groothoofd en liep hij onder de oude Groothoofdspoort door. Dat zal zeker indruk op hem hebben gemaakt”, vertelt Paarlberg. “Het lijkt bijna alsof de kunstenaar bij het betreden van de stad even omkijkt naar de plek waar hij zojuist per stoomschip is aangekomen.” Boggs schilderde met een losse toets en weinig kleuren. Niet alleen gaf hij de verschillende steensoorten van de gevel overtuigend weer, ook penseelde hij vlot details als een aanplakbiljet van de stoombootrederij Fop Smit, een melkmeid en een man op klompen die onder de poort een pijp rookt. “Het werk vormt een mooie aanvulling op de stadsgezichten van tijdgenoten van Boggs, zoals Jongkind en Boudin. We kunnen nu een beter beeld geven van de vele buitenlandse kunstenaars die in de negentiende eeuw het schilderachtige Dordrecht bezochten. Daarnaast sluit het ook prachtig aan bij de huidige tentoonstelling van ‘Nieuwe gezichten op Dordrecht’.”