DORDRECHT – Liefst negentig jeugdteams uit vijf landen doen in mei mee aan het derde Jaap van de Wiel Toernooi bij GSC/ODS. De voetbalclub in Stadspolders verwacht tijdens het mega-evenement met Pinksteren enkele duizenden bezoekers. Zelden is in Dordrecht zo’n groot voetbaltoernooi georganiseerd.

De internationale tint aan het toernooi wordt ingevuld door twee Engelse clubs, Upton JFC en Summertown Stars, het Duitse FC Bocholt 1900, Ternesse uit het Belgische Wommelgem en Avenir Beggen uit het Luxemburgse Bereldange. “Upton, uit Chester, vlakbij Liverpool, komt met vijf teams. Ze doen mee in alle vijf leeftijdscategorieën; B- en C-junioren en D- E- en F-pupillen”, zegt Micha Zwang. Hij is met Theo de Bot de drijvende kracht achter het toernooi.

Het idee voor een groot jeugdtoernooi ontstond drie jaar geleden, vertelt Zwang: “We wilden 32 F- en E-teams bij elkaar halen. Dat lukt je nooit, zei toenmalig jeugdvoorzitter Dirk Dwarswaard. Een jaar later haalden we er ook D-tjes bij en liepen er 48 teams”, vertelt Zwang. “Het was trouwens de eerste gezamenlijke activiteit van GSC en ODS in aanloop naar de fusie. Met beide jeugdbesturen besloten we het toernooi de naam te geven van de veel te vroeg overleden Jaap van de Wiel. Hij speelde bij ODS en trainde bij GSC, zijn zoon Wesley speelt nu in het eerste elftal”, vult De Bot aan.

Met negentig teams is een omvang bereikt die voor de relatief kleine club (500 leden) maximaal is. “We gebruiken op 23 en 24 mei onze eigen drie velden en een veld van buurman Oranje Wit. Als we het nóg groter willen maken, dan moeten we meer velden lenen bij de buren, of er een driedaags festijn van maken. Ik sluit niets uit, maar voorlopig eerst maar even de derde editie afwerken”, zegt jeugdsecretaris De Bot.

Om het toernooi in goede banen te leiden werken zo’n zestig vrijwilligers mee aan de organisatie.