Heeft u al getekend? Ik wel! Netjes via het mailadres van mijn woordvoerder, dus u kunt het nog controleren ook. Begeeft u zich daarvoor op het internet en ga naar petities.nl. Als u even kijkt wat de meest populaire petities zijn, dan ontdekt u snel genoeg waar u moet klikken om ook uw stem te laten horen aan de Tweede Kamer der Staten Generaal. Samen staan we sterk, dus wie weet kunnen we met al die 250 duizend Drechtstedelingen nog iets uitrichten…

Want u wilt toch ook niet dat Dordrecht CS een boemelstationnetje wordt? Dat we straks niet meer rechtstreeks met de intercity naar Amsterdam of Brussel kunnen? En u snapt toch wel dat het niet om één intercityverbinding draait? Er gaan nu al geluiden op om méér treinen over de Hoge Snelheids Lijn te sturen. En zoals u weet loopt de HSL over of eigenlijk meer onder het Eiland van Dordrecht, tussen de Moerdijkbrug en een tunnel naar de Hoeksche Waard.

Sinds het debacle met de Fyra rijden er op die HSL alleen nog wat Thalys-treinen. Beetje zonde van zo’n miljardeninvestering, dus echt gek is het niet dat de exploitant en het kabinet er wat meer snelle treintjes op willen laten rijden. Zou in de negentiger jaren niemand voorzien hebben dat dit wel eens kon gaan gebeuren? Natuurlijk wel. De slag om de intercity-status van het station in Dordrecht is dus feitelijk toen al verloren. Dus wat valt er nu nog te redden?

Zou het werkelijk helpen als dat ene krabbeltje van mij…? Ik weet niet of u met zulke vragen worstelt, maar het viel me op dat ik maandagavond ondertekenaar nummer 4839 was. Regionale politici zijn eensgezind en enthousiast, maar als ik de respons vanuit al die gewone stervelingen bekijk, dan valt me dat enorm tegen. Vorig jaar sputterden er ook iets van 3000 mensen tegen. Het zijn niet de aantallen, waar ik als volksvertegenwoordiger van dit land van onder de indruk zou raken.

Liefst zou ik hier als een ware anarchist oproepen tot verzet. Maar Dordtenaren worden niet voor niets schapekoppen genoemd; ze laten zich liever als makke schapen naar de slachtbank leiden. Misschien valt er zelfs nog extra verlies te halen. Als we minder snelle passagierstreintjes krijgen, mogen we dan wat meer giftreintjes tegemoet zien? Om dat te voorkomen gaat u vast niet met mij op het spoor liggen. Toch maar even naar petities.nl dan? (Archieffoto: Thymen Stolk)

Kronkelaar